W naszych jelitach jest około 100 mln komórek nerwowych, dlatego mówi się, że nasze jelita to „drugi mózg”. Jesteśmy coraz bardziej świadomi i wiemy coraz więcej na temat znaczenia naszej mikrobioty. 90 procent serotoniny, nazywanej potocznie hormonem szczęścia, jest produkowane w jelitach, dlatego warto dbać o ich stan – mówi dietetyczka Joanna Marciszewska.
Świadomie dbamy o zdrowie serca, oczu, skóry, kręgosłupa, czy o sprawnie działający układ oddechowy. Często jednak zapominamy o tym, że na naszą uwagę zasługują również „mniej popularne" i rzadziej pojawiające się w mediach tematy, dotyczące takich organów wewnętrznych jak zdrowe jelita. Nieprzypadkowo to właśnie ta część ludzkiego ciała stała się głównym bohaterem najnowszego podcastu „Stawiam na naturę”. Do rozmowy o jelitach, zwanych drugim mózgiem zaprosiłam dietetyczkę Joannę Marciszewską.
Z rozmowy dowiesz się m.in.:
- czym jest mikrobiota jelit i za co jest odpowiedzialna
- jaki związek mają zdrowe jelita z naszym układem odpornościowym
- czym jest SIBO oraz zespół jelita drażliwego
- jak zadbać o swoje jelita, gdy mamy uczulenie na gluten
- czego należy unikać jeśli zależy nam na optymalnym funkcjonowaniu jelit
- dlaczego tak ważna jest diagnostyka oraz współpraca z dietetykiem .
Premiera podcastu odbyła się w październiku 2023 roku. Zapraszam do słuchania!