kolorowe pąki na jabłonikolorowe pąki na jabłoni
Pąki drzew i krzewów nie tylko są piękną wiosenną ozdobą ale również wartościowym pożywieniem / fot. Zdeněk Macháček on Unsplash

2024-04-24

Pączki na drzewach i krzewach to nie tylko symbol wiosny. Niektóre z nich są jadalne i pełne wartościowych substancji. To superfood prosto z ogrodu lub z lasu. Sprawdź, które nadają się do spożycia. 

Kiedyś pąki drzew i krzewów były stałym elementem wiosennej diety, a ich cenne właściwości wykorzystywano w medycynie ludowej. 

Regularna obserwacja natury pozwalała na dostrzeżenie idealnego momentu, kiedy nadawały się do spożycia. W pąkach pulsuje siła i energia, a ich spożywanie jest jak wiosenny koktajl prozdrowotny. 

Dziś gemmoterapia, czyli nauka o zdrowotnych właściwościach pączków, znów staje się popularna. To efekt trendu w wykorzystywaniu mocy natury dla zdrowia.

Kiedy i jak zbierać pączki drzew?

Termin zbioru pączków drzew trwa od grudnia do końca kwietnia, w zależności od gatunku. Najwcześniej, bo już zimą, rozwijają się pączki leszczyny. 

W marcu i kwietniu, niczym pociski, wystrzeliwują z pędów pąki jabłoni, porzeczki, topoli, sosny czy brzozy. 

Pąki zawsze należy zbierać z szacunkiem dla roślin. Tak, by ich nie ogołocić i pozwolić na dalszy, zdrowy rozwój. Najlepiej uszczykiwać po kilka z każdej gałęzi i zawsze jak najmniejsze.

pąki na drzewiefot. Georg Eiermann on Unsplash

Co zawierają pączki drzew?

Spożywanie pączków drzew jest wskazane z wielu powodów. Uchodzą za superfood, ponieważ zawierają roślinny odpowiednik komórek macierzystych, fitohormony, saponiny, flawonoidy, aminokwasy, śluzy, fitosterole, garbniki, olejki eteryczne i witaminy. 

Wszystkie te substancje powodują, że pączki drzew i krzewów wspierają układ odpornościowy, sprzyjają wiosennemu oczyszczaniu organizmu i odmładzaniu czy też pomagają w walce ze stanami zapalnymi. 

A to dopiero początek ich dobroczynnego działania.

Jakie właściwości mają pąki drzew?

Właściwości poszczególnych gatunków są różne i warto je znać, by rozsmakować się w tych, które mogą mieć dobry wpływ właśnie na nasz organizm. Oto 10 najpopularniejszych drzew i krzewów, z których warto zbierać pąki.

  1. Pąki jabłoni – pobudzają przemianę materii i wspomagają trawienie.
  2. Pąki grabu pospolitego – wspomagają leczenie infekcji dróg oddechowych.
  3. Pąki sosny – działają wykrztuśnie, przeciwgorączkowo i napotnie.
  4. Pąki dzikiej róży – mają działanie przeciwzapalne, łagodzą bóle gardła i wspomagają trawienie.
  5. Pąki topoli – działają napotnie, przeciwzapalnie i moczopędnie.
  6. Pąki brzozy – mają działanie moczopędne, a więc wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzięki zawartości witaminy C wspierają też układ odpornościowy.
  7. Pąki leszczyny – działają przeciwzapalnie, moczopędnie i odtruwająco. Wspomagają leczenie stanów zapalnych gardła.
  8. Pąki porzeczki – hamują rozwój bakterii i grzybów, są pomocne w leczeniu stanów zapalnych.
  9. Pąki kasztanowca – sprawdzają się w łagodzeniu zaburzeń trawienia i obrzękach.
  10. Pąki lipy – mają działanie przeciwzapalne i napotne.

pączki na drzewach i krzewachfot. Ramona Edwards on Unsplash

Jak jeść pączki drzew?

Jadalne pączki można spożywać na surowo, ale nie każdemu mogą smakować. Niektóre są bowiem orzeźwiające i chrupkie, a inne gorzkie. Można je dodawać do wiosennych kanapek i twarożku. 

W przypadku tych, które pokryte są łuskami, należy je najpierw oczyścić. Pąki drzew świetnie nadają się do przyrządzania leczniczych naparów. 

2-3 łyżki rozdrobnionych świeżych pączków należy zalać wrzątkiem (250 ml) i odstawić pod przykryciem na 15-20 minut. 

Z pąków brzozy można przygotować specjalny proszek o działaniu wzmacniającym i odtruwającym. 

Wystarczy wysuszyć pąki w piekarniku w temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza, a następnie zmielić w młynku. 

Spożywamy 1 łyżeczkę proszku dziennie przez ok. 3-4 tygodnie. Można wymieszać go z miodem.

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Marta Roszkowska
Marta Roszkowska

W naturze odnajduje nie tylko kojące widoki, feerie barw, bogactwo smaków i zapachów, czy dóbr wszelakich, ale przede wszystkim twórcze inspiracje. Skleja słowa i obrazy… pisząc, redagując, fotografując czy projektując. Od ponad 20 lat łączy obszary mediów tradycyjnych z nowymi, klasyczne dziennikarstwo z technologią. Obecnie z ogromną przyjemnością wykorzystuje swoje pasje i doświadczenie w pracy nad rozwojem internetowego wydania magazynu Natura...

Komentarze
chevron-down