2024-04-24
Pączki na drzewach i krzewach to nie tylko symbol wiosny. Niektóre z nich są jadalne i pełne wartościowych substancji. To superfood prosto z ogrodu lub z lasu. Sprawdź, które nadają się do spożycia.
Kiedyś pąki drzew i krzewów były stałym elementem wiosennej diety, a ich cenne właściwości wykorzystywano w medycynie ludowej.
Regularna obserwacja natury pozwalała na dostrzeżenie idealnego momentu, kiedy nadawały się do spożycia. W pąkach pulsuje siła i energia, a ich spożywanie jest jak wiosenny koktajl prozdrowotny.
Dziś gemmoterapia, czyli nauka o zdrowotnych właściwościach pączków, znów staje się popularna. To efekt trendu w wykorzystywaniu mocy natury dla zdrowia.
Kiedy i jak zbierać pączki drzew?
Termin zbioru pączków drzew trwa od grudnia do końca kwietnia, w zależności od gatunku. Najwcześniej, bo już zimą, rozwijają się pączki leszczyny.
W marcu i kwietniu, niczym pociski, wystrzeliwują z pędów pąki jabłoni, porzeczki, topoli, sosny czy brzozy.
Pąki zawsze należy zbierać z szacunkiem dla roślin. Tak, by ich nie ogołocić i pozwolić na dalszy, zdrowy rozwój. Najlepiej uszczykiwać po kilka z każdej gałęzi i zawsze jak najmniejsze.
fot. Georg Eiermann on Unsplash
Co zawierają pączki drzew?
Spożywanie pączków drzew jest wskazane z wielu powodów. Uchodzą za superfood, ponieważ zawierają roślinny odpowiednik komórek macierzystych, fitohormony, saponiny, flawonoidy, aminokwasy, śluzy, fitosterole, garbniki, olejki eteryczne i witaminy.
Wszystkie te substancje powodują, że pączki drzew i krzewów wspierają układ odpornościowy, sprzyjają wiosennemu oczyszczaniu organizmu i odmładzaniu czy też pomagają w walce ze stanami zapalnymi.
A to dopiero początek ich dobroczynnego działania.
Jakie właściwości mają pąki drzew?
Właściwości poszczególnych gatunków są różne i warto je znać, by rozsmakować się w tych, które mogą mieć dobry wpływ właśnie na nasz organizm. Oto 10 najpopularniejszych drzew i krzewów, z których warto zbierać pąki.
- Pąki jabłoni – pobudzają przemianę materii i wspomagają trawienie.
- Pąki grabu pospolitego – wspomagają leczenie infekcji dróg oddechowych.
- Pąki sosny – działają wykrztuśnie, przeciwgorączkowo i napotnie.
- Pąki dzikiej róży – mają działanie przeciwzapalne, łagodzą bóle gardła i wspomagają trawienie.
- Pąki topoli – działają napotnie, przeciwzapalnie i moczopędnie.
- Pąki brzozy – mają działanie moczopędne, a więc wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzięki zawartości witaminy C wspierają też układ odpornościowy.
- Pąki leszczyny – działają przeciwzapalnie, moczopędnie i odtruwająco. Wspomagają leczenie stanów zapalnych gardła.
- Pąki porzeczki – hamują rozwój bakterii i grzybów, są pomocne w leczeniu stanów zapalnych.
- Pąki kasztanowca – sprawdzają się w łagodzeniu zaburzeń trawienia i obrzękach.
- Pąki lipy – mają działanie przeciwzapalne i napotne.
fot. Ramona Edwards on Unsplash
Jak jeść pączki drzew?
Jadalne pączki można spożywać na surowo, ale nie każdemu mogą smakować. Niektóre są bowiem orzeźwiające i chrupkie, a inne gorzkie. Można je dodawać do wiosennych kanapek i twarożku.
W przypadku tych, które pokryte są łuskami, należy je najpierw oczyścić. Pąki drzew świetnie nadają się do przyrządzania leczniczych naparów.
2-3 łyżki rozdrobnionych świeżych pączków należy zalać wrzątkiem (250 ml) i odstawić pod przykryciem na 15-20 minut.
Z pąków brzozy można przygotować specjalny proszek o działaniu wzmacniającym i odtruwającym.
Wystarczy wysuszyć pąki w piekarniku w temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza, a następnie zmielić w młynku.
Spożywamy 1 łyżeczkę proszku dziennie przez ok. 3-4 tygodnie. Można wymieszać go z miodem.