Las brzozowy na tle innych drzewLas brzozowy na tle innych drzew
Sok z brzozy najlepiej pozyskiwać od początku marca do końca miesiąca, chyba że luty jest wyjątkowo ciepły to można zacząć wcześniej / fot. John Price on Unsplash

2024-02-19

Sok z brzozy to prawdziwa bomba witaminowa. Jest niskokaloryczny i ma wiele cennych właściwości leczniczych. A najlepiej smakuje pobrany prosto z drzewa. Dowiedz się, jakie prozdrowotne działanie wykazuje ten wiosenny superfood. Sprawdź, kiedy i w jaki sposób go pozyskiwać oraz pić.

Jakie właściwości ma sok z brzozy?

Sok z brzozy, znany też jako oskoła, to zdrowy, naturalny płyn pochodzący prosto z drzewa. Ma lekko słodki smak i przejrzysty kolor. Pozyskuje się go w marcu przez nacięcie pnia lub grubszej gałęzi. Nie należy go mylić z popularną wodą brzozową (to roztwór soku i alkoholu etylowego) lub syropem z brzozy, który powstaje z liści. 

Czy sok z brzozy jest zdrowy? Tak, to właściwości lecznicze soku z brzozy sprawiają, że zyskuje on coraz większą popularność. W jego składzie znajdziemy m.in. witaminę C i witaminy z grupy B, sole mineralne (wapń, potas, sód, żelazo) i aminokwasy, które powodują, że ten naturalny napój nie tylko wspomaga odporność organizmu i obniża poziom złego cholesterolu, ale też wspiera funkcjonowanie niektórych narządów.

Na co pomaga sok z brzozy?

Ze względu na zawartość cennych substancji, zastosowanie soku z brzozy jest dość szerokie. Jego właściwości lecznicze sprawiają, że powinien on być składnikiem diety stosowanej przy różnorodnych dolegliwościach. 

Sok z brzozy jest dobry m.in. na nerki. W przypadku osób, które mają problemy z kamieniami nerkowymi lub mają torbiele nerek, regularne picie soku z brzozy wspomaga prawidłową filtrację tego narządu. 

Co więcej, napój ten działa moczopędnie, a więc świetnie oczyszcza także moczowody ze złogów. Picie oskoły niesie jeszcze więcej korzyści dla naszego organizmu. 

Sok z brzozy pomaga bowiem również na kaszel, łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, poprawia funkcjonowanie układu krążenia i wspiera kondycję włosów. Sprzyja osobom z cukrzycą lub insulinoopornością, ponieważ w ogóle nie powoduje wahań insuliny. 

Sprawdza się także jako naturalny preparat przeciwbólowy, m.in. na bóle reumatyczne, przyspiesza gojenie się ran i usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Ta ostatnia właściwość ma duże znaczenie zwłaszcza w kuracjach odchudzających i antycellulitowych.

Jak pić sok z brzozy?

Picie tego zdrowego napoju przyniesie efekty, jeśli będziemy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim sok z brzozy należy pić wyłącznie na zimno. Tylko wtedy wszystkie cenne substancje, które zawiera, dostaną się do organizmu i zadziałają. 

To świetny napój nawadniający, dlatego warto zaczynać dzień od wypicia szklanki oskoły. W celach leczniczych dziennie można wypić 2-3 szklanki soku z brzozy, każda o pojemności nie większej niż 150 ml. 

Taka kuracja powinna trwać około 2-3 tygodnie. Istotne, żeby w tym czasie unikać spożywania alkoholu, kawy i mocnej herbaty. Profilaktycznie sok z brzozy można pić np. 1-2 razy w tygodniu. Może być spożywany przez dzieci, jeśli nie są uczulone na pyłki brzozy.

Czy sok z brzozy może zaszkodzić? Przeciwwskazania

Mimo że sok z brzozy jest zdrowy i ma szereg właściwości leczniczych, nie powinien być spożywany przez wszystkich. Przeciwwskazania do picia soku to przede wszystkim skłonność do alergii, w szczególności zdiagnozowana alergia na pyłki brzozy. 

Jego spożywanie jest niewskazane także przez osoby ze zdiagnozowanymi konkretnymi chorobami nerek, dróg moczowych i serca. Najlepiej skonsultować wtedy picie soku z lekarzem. 

Ostrożność w stosowaniu powinny także zachować kobiety w ciąży, ponieważ nie potwierdzono w badaniach, jaki wpływ może mieć sok na rozwój dziecka.

Kiedy zbierać sok z brzozy?

Sok z brzozy zaczynamy zbierać na początku marca i robimy to maksymalnie do końca miesiąca. To optymalny termin, ponieważ w tym czasie drzewo budzi się z zimowego snu i zaczynają w nim intensywnie krążyć soki. 

Jeśli zima jest wyjątkowo ciepła i nie ma mrozu już w lutym, może się zdarzyć, że wegetacja zacznie się szybciej - już w drugiej połowie lutego. Wtedy sok zaczynamy pobierać również w tym czasie. 

Pamiętajmy, żeby do zabiegu wybierać dorosłe drzewa, o minimalnej średnicy pnia 20 cm. Kluczowe jest również stosowanie się do zasady - jeden otwór w jednym drzewie do jednorazowego pobrania soku. 

To ważne, ponieważ w ten sposób nie osłabimy rośliny i będzie miała szansę na szybką regenerację. W czasie jednego pobierania można uzyskać 2-5 l słodkiego soku.

Jak zbierać sok z brzozy krok po kroku?

  1. Wybieramy dorosłe drzewo. Musi być silne i zdrowe, bez oznak chorobowych na pniu lub gałęziach. Przygotowujemy zestaw do pobierania soku z brzozy.
  2. Nawiercamy niewielki otwór w pniu brzozy, żeby pozyskać sok. Głębokość otworu nie powinna być większa niż 5 cm. Najwięcej soków krąży w zewnętrznej części pni. Średnica otworu nie powinna przekraczać 5 mm.
  3. W nawiercony otwór wkładamy plastikową lub metalową rurkę, która będzie pełnić funkcję kraniku do spuszczania soku z brzozy.
  4. Podstawiamy naczynie, np. szklaną butelkę, i czekamy. Ściąganie soku z brzozy jest czasochłonne i często trwa nawet całą dobę z jednego drzewa.
  5. Po zakończonym pobieraniu należy wyjąć rurkę i zatkać otwór drewnianym kołkiem. Ranę trzeba posmarować maścią ogrodniczą, żeby szybciej się zagoiła. Dzięki temu do drzewa nie zdołają również wniknąć chorobotwórcze patogeny.

Jak przechowywać sok z brzozy?

Naturalny sok, który pozyskamy bezpośrednio z drzewa, nadaje się wyłącznie do bezpośredniego spożycia. Jego trwałość to zaledwie 3-4 dni i to tylko wtedy, gdy jest przechowywany w lodówce. 

Po tym czasie najczęściej staje się mętny, zmienia się też jego smak - staje się kwaśny. Pasteryzowanie i konserwowanie soku z brzozy nie jest wskazane. Opcjonalnie można go zamrozić w woreczkach, ale utraci wtedy swoje właściwości.

Cena soku z brzozy. Gdzie można go kupić?

Nie każdy ma możliwość samodzielnego pobrania soku z brzozy. Poza tym można to zrobić jedynie wiosną. Aby cieszyć się jego smakiem przez cały rok, można kupić gotowy, ale trzeba wówczas zwrócić uwagę na jego skład. 

Dobrej jakości sok z brzozy nie powinien być niczym dosłodzony i nie może zawierać konserwantów. Można go kupić w aptekach, sklepach ekologicznych i zielarskich lub w marketach, w działach z ekożywnością. Cena soku z brzozy różni się w zależności od producenta, najczęściej jest to 11-14 zł za litr.

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Marta Roszkowska
Marta Roszkowska

W naturze odnajduje nie tylko kojące widoki, feerie barw, bogactwo smaków i zapachów, czy dóbr wszelakich, ale przede wszystkim twórcze inspiracje. Skleja słowa i obrazy… pisząc, redagując, fotografując czy projektując. Od ponad 20 lat łączy obszary mediów tradycyjnych z nowymi, klasyczne dziennikarstwo z technologią. Obecnie z ogromną przyjemnością wykorzystuje swoje pasje i doświadczenie w pracy nad rozwojem internetowego wydania magazynu Natura...

Komentarze
chevron-down