fot. unsplash

1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Nie trzeba być wcale w 100 proc. wege, by szukać zdrowszych i bardziej zrównoważonych zamienników tradycyjnego mięsa. Istnieje wiele wyjątkowych zamienników mięsa, które nie tylko dostarczają smaku, za którym tęsknią mięsożercy, ale również korzystnie działają na zdrowie i środowisko. Oto nasza lista TOP 10 zamienników mięsa, które warto wypróbować!

1. Soja

Klasyk wśród zamienników! Jest niezastąpionym źródłem białka roślinnego. Soja od lat towarzyszy osobom na dietach roślinnych – jeszcze kilkanaście lat temu była głównym, dostępnym w sklepach, zamiennikiem mięsa. Można przygotować z niej kotlety, klopsiki czy smakowite curry. W połączeniu z przyprawami i sosami – np. orientalnymi, jak pasta gochujang – soja zaskakuje różnorodnością smaków.

2. Tempeh

Wśród wegetarian i wegan bardzo dobrze znany! Ten produkowany z soi, fermentowany blok ma bogatą teksturę i wyrazisty smak. Można go grillować, smażyć, dusić, a nawet kruszyć do farszu lub sosów typu chili sin carne (odpowiednik chilli con carne). Tempeh dostarcza dużo białka i jest świetnym źródłem probiotyków. Z wyglądu przypomina nieco pasztety, a jego smak zależy od przypraw i marynat, jakimi zostanie doprawiony.

3. Seitan

Zwany również glutenem pszenicznym, jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego i ma doskonałą zdolność do absorbowania smaków. Można go wykorzystać do przygotowywania kiełbasek, kotletów, pieczeni i innych mięsopodobnych dań. To świetna opcja dla osób, które chcą unikać soi.

4. Kokos

Tu zaczyna się wyobraźnia szefów kuchni roślinnej! W wegańskich restauracjach kokos jest wykorzystywany do produkcji roślinnego… bekonu. Plasterki kokosowe marynowane w sosie dymnym i pieczone do chrupkości stanowią doskonałą alternatywę dla mięsnych skwarek. Idealnie nadają się do kanapek, sałatek i burgerów. Naprawdę warto spróbować!

5. Jackfruit

Niemięso z jackfruita to niezwykłe odkrycie, które bywalcy roślinnych restauracji mogą pamiętać jako zamiennik szarpanej wieprzowiny. Właściwie przygotowany jackfruit ma teksturę przypominającą drobno pokrojone mięso. Jest doskonały do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej, takich jak curry czy meksykańskie taco. Warto go marynować w aromatycznych przyprawach, aby w pełni wydobyć jego smak.

6. Banan

Pozostając w substytutach szarpanej wieprzowiny, nie można pominąć tzw. szarpanej bananiny, czyli… skórek banana, odpowiednio przygotowanych i przyprawionych, które smakują bardzo podobnie do oryginalnego dania na bazie mięsa. Szarpana bananina ma delikatną teksturę, może stanowić składnik tacos, sałatek czy burgerów. Jest hitem dla osób gotujących według zasad zero waste.

7. Chickpea tofu

Tofu z soi zna większość osób szukających zamienników mięsa. Jednak tofu z ciecierzycy, znane również jako besan tofu lub gram tofu, stanowi interesującą odmianę roślinnego sera. Ten rodzaj tofu ma delikatniejszą teksturę i łagodniejszy smak niż tradycyjne tofu. Jest to też atrakcyjna opcja dla tych, którzy chcą unikać soi lub mają na nią alergię. Można go kroić na plastry i smażyć do chrupkości lub dodać do curry.

8. Warzywa, głównie korzeniowe

Do przygotowywania mięsopodobnych dań można wykorzystać warzywa takie jak marchew, seler czy buraki. Z każdego da się zrobić pyszne, aromatyczne burgery, są też świetnym wypełnieniem wegańskich gulaszy. Z kalafiora można zrobić pyszne i bardzo modne ostatnio steki. Warzywa zamarynowane w sosie opartym na wędzonej herbacie (do kupienia w sklepach z herbatami) zyskują posmak smakowitego barbecue!

9. Quorn

Quorn to jednocześnie marka produkująca mięsne zamienniki na bazie grzybów, a z drugiej zwyczajowa nazwa produktów na bazie mykoprotein – białka z grzybów. Produkty typu Quorn są dostępne w różnych formach, takich jak kawałki, plastry czy mielone, i stanowią świetne źródło białka. Są szeroko stosowane jako mięsne zamienniki w różnych potrawach, od spaghetti bolognese po zapiekanki.

10. Owies

Owies to nie tylko płatki owsiane! Można wykorzystać je do przygotowywania smacznych kotletów lub pasztetów. Owies jest także bogaty w błonnik i pomaga obniżać poziom cholesterolu, co czyni go zdrową alternatywą dla mięsa.

fot.unsplash

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Olga Rosłonek
Olga Rosłonek

Sekretarz redakcji magazynu „Natura". Od początku drogi zawodowej związana z firmą Pelion i jej Działem Public Relations, jest członkiem zarządu Stowarzyszenia Maraton Dbam o Zdrowie, które organizuje DOZ Maratonu Łódź. Bardzo chętnie angażuję się w działalności charytatywne, w tym m.in. w DOZ Fundacji dbam o zdrowie, fundacji korporacyjnej założonej przez Pelion, której celem jest niesienie pomocy potrzebującym w szczególności poprzez dofinansowanie do zakupu leków dla osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej i materialnej. Kocha naturę, ekologiczne rozwiązania i naturalne sposby dbania o siebie. ...

Komentarze
chevron-down