Sok z pokrzywy to jeden z bardziej wartościowych napojów. Pokrzywa jest dość powszechną rośliną, a jej właściwości znane były już dawno temu w medycynie ludowej. Często jest jednak zapomniana i nie wykorzystywana. Sprawdź jej liczne właściwości zdrowotne. Jak zrobić taki sok?
Sok z pokrzywy – właściwości
Właściwości soku z pokrzywy to ogromna lista zalet. Działa prozdrowotnie, pomaga przy wielu schorzeniach i jest także idealny dla włosów oraz skóry. Sok z pokrzywy stosowany był jako napój leczniczy już w czasach starożytnych. Roślina występuje w wielu regionach świata, ale w Polsce jest bardzo bogata pod względem gatunków. Każdy słyszał o pokrzywie, ale nie każdy wie, jak ważny dla zdrowia jest wyciąg z pokrzywy.
Do najważniejszych składników odżywczych soku z pokrzywy należą witaminy (A, B2, C, E i K), żelazo, wapń, krzem, flawonoidy, potas, sód, kwas linolowy, aminokwasy, przeciwutleniacze i polifenole.
Sok z pokrzyw posiada wiele prozdrowotnych właściwości:
- pokrzywa łagodzi stany zapalne, nawet te przewlekłe,
- jej liście mają działanie oczyszczające, odwadniające i odtruwające,
- jest doskonałym środkiem moczopędnym i pomaga organizmowi pozbyć się niepotrzebnych płynów,
- sok z pokrzywy potrafi także na krótki czas obniżyć ciśnienie krwi poprzez wydalanie nadmiaru soli i wody,
- przy infekcjach dróg moczowych przyspiesza oddawanie moczu i tym samym ułatwia wydalanie z organizmu bakterii,
- pomaga na wzdęcia przed miesiączką,
- chroni wątrobę przed metalami ciężkimi i toksynami,
- sok pokrzywy przy chemioterapii podwyższa poziom żelaza,
- skutecznie działa sok z pokrzywy na raka i wspomaga walkę z nowotworem, zapewniając odpowiedni poziom żelaza w organizmie,
- wzmacnia nerki,
- oczyszcza krew z toksyn,
- sok z pokrzywy w ciąży wspomaga anemię i przeciwdziała niedokrwistości (warto jednak skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę).
Istnieje także dość duży związek pomiędzy sokiem z pokrzywy a cukrzycą. Pokrzywa wspomaga obniżanie poziomu cukru we krwi, dlatego cukrzycy powinni konsultować jej stosowanie u lekarza. W wielu przypadkach niewskazane jest picie soku z pokrzywy wraz z lekami obniżającymi poziom cukru.
Sok z pokrzywy na włosy
Sok z pokrzywy na włosy to idealny sposób na ich wzmocnienie i dodanie blasku. Wskazany jest do stosowania na włosy osłabione, cienkie i matowe. Jest skutecznym środkiem na włosy przetłuszczające lub o łamliwych końcówkach. Pokrzywa wspiera walkę ze świądem skóry głowy, likwiduje zaczerwienienia. Napar z pokrzywy można stosować jako środek wspomagający inne preparaty przy łupieżu.
Jak przygotować sok z pokrzywy na włosy? Prostym sposobem jest zalanie 3 łyżek suszu z pokrzywy około pół litra gorącej wody. Po wystygnięciu naparu należy wyjąc listki i spłukać nim włosy już na sam koniec mycia, po zastosowaniu szamponu i odżywki.
Jak stosować sok z pokrzywy na włosy? Do stosowania zewnętrznego płukanka z pokrzywy powinna być stosowana raz w tygodniu. Nie zaleca się płukania włosów jasnych, ponieważ pokrzywa ma właściwości przyciemniające. Sok ze świeżej pokrzywy może zabarwiać włosy na zielono, dlatego w tym przypadku zalecana jest ostrożność.
Jak zrobić sok z pokrzywy?
Pokrzywy najlepiej zbierać w maju, fot. unsplash
Oto proste przepisy na sok z pokrzywy:
Przepis na sok z pokrzywy nr 1
Składniki:
- 2 szklanki liści pokrzywy,
- 2 szklanki liści szpinaku,
- limonka (bez skóry),
- pół szklanki świeżej mięty.
Wszystkie składniki potrzebne są do przygotowania soku z pokrzywy z wyciskarki. Należy je dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Wkładać je na przemian do wlotu wyciskarki. Przygotowanie soku zajmuje kilka minut.
Przepis na sok z pokrzywy nr 2
Składniki:
- 1 kg świeżych liści pokrzywy,
- 1,5 l wody,
- sok z jednej cytryny,
- cukier (w zależności od upodobań).
Umyć liście pokrzywy, wrzucić do garnka i zalać wodę. Gotować przez godzinę na wolnym ogniu. Odcedzić liście od naparu i dodać sok z cytryny, ewentualnie cukier. Gotować jeszcze prze 5 minut. Przelać sok do butelek i pasteryzować przez 30 minut w garnku z gorącą wodą. Przechowywać w zaciemnionym miejscu, maksymalnie przez 6 miesięcy.
Przepis na sok z pokrzywy nr 3
Składniki:
- 1 kg liści młodej pokrzywy,
- 1 litr wody.
Pokrzywę pokroić, zalać niewielką ilością gotowanej wody i po przestygnięciu zblendować. Następnie zalać już zmiksowaną pokrzywę resztą wody i odstawić na całą dobę. Roślina musi się zmacerować. Po dobie przecedzić przez gazę i przelać do wyparzonej wcześniej butelki.
Nie zawsze jest czas i chęć do samodzielnego przyrządzenia soku. Z pomocą przychodzi wtedy sok z pokrzywy z apteki, który jest przygotowany do bezpośredniego spożycia lub rozcieńczania.
Jak pić sok z pokrzywy?
Ile pić dziennie soku z pokrzywy? W przypadku tej rośliny należy zachować umiar i rozsądek. W celach profilaktycznych dzienna dawka nie powinna przekraczać 20 ml soku, a u osób borykających się z anemią - 30 ml. Warto pić sok przez dwa tygodnie, każdego dnia na czczo. Kuracje można przerwać na tydzień i powtórzyć na kolejne dwa tygodnie. Należy pamiętać, aby takiej kuracji nie stosować dłużej niż przez 4-5 miesięcy w roku.
Przeciwskazania do soku z pokrzywy to:
- cukrzyca,
- mięśniaki,
- nadmiar żelaza,
- choroby nerek,
- choroby narządów rodnych (cysty, mięśniaki, krwawienia),
- stosowanie leków moczopędnych,
- przyjmowanie leków rozrzedzających krew.
Bibliografia:
- Karolina Jakubczyk, Katarzyna Janda, Sylwia Szkyrpan, Izabela Gutowska, Jolanta Wolska „Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne”, Pom. J. Life Sci. 2015, 61, 2,
- mgr inż. Bartosz Kasprowicz „Pokrzywa – właściwości lecznicze i kulinarne wykorzystanie”, Fitoterapia 16,
- J. Nartowska „Pokrzywa zwyczajna”, Panacea 2007, 3(20), 6–9,
- M. Mederska, P. Mederski „Atlas dzikich kwiatów: kulinarne i lecznicze wykorzystanie kwiatów dziko rosnących”, Wydawnictwo SBM 2015. 14.