Kobieta jesienią w parkuKobieta jesienią w parku
Odporność można wzmocnić naturalnie dzięki prostym, domowym sposobom / fot. shutterstock

2024-10-11

Utrzymanie dobrej odporności organizmu to klucz do zdrowia i skutecznej walki z wszechobecnymi jesienią wirusami. Oto 10 sprawdzonych sposobów, które pomogą wzmocnić układ immunologiczny.

1. Odpowiedni poziom witaminy C

Witamina C jest kluczowa dla wzmocnienia odporności, stymuluje produkcję białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz, neutralizując wolne rodniki. Aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witaminy C, warto włączyć do diety takie produkty, jak cytrusy, kiwi, paprykę, brokuły czy truskawki.

Zalecana dzienna dawka wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn, a u palaczy powinna być wyższa o 35 mg. Maksymalna dawka to 2000 mg dziennie. Poziom witaminy C w organizmie oznacza się w badaniu stężenia kwasu askorbinowego we krwi – norma wynosi 0,4-1,5 mg/dL.

2. Regularna aktywność fizyczna

Jesienią trudniej zmobilizować się do regularnych wizyt w siłowni, ale zdecydowanie nie należy rezygnować z ruchu. Aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności przyczynia się do lepszego funkcjonowania układu odpornościowego.

Ćwiczenia zwiększają krążenie krwi, co pozwala komórkom odpornościowym efektywniej przemieszczać się w organizmie. Regularne treningi, takie jak spacery, jogging czy pływanie, mogą również pomóc w redukcji stresu, który osłabia układ odpornościowy.

kobieta śpi w łóżkufot. shutterstock

3. Odpowiednia ilość snu

Sen odgrywa kluczową rolę w regeneracji organizmu i utrzymaniu dobrej odporności. To właśnie podczas snu organizm produkuje cytokiny – białka, które pomagają w walce z infekcjami.

Osoby, które śpią mniej niż 7 godzin na dobę, są bardziej podatne na przeziębienia i inne infekcje. Aby wzmocnić układ odpornościowy, warto dbać o regularny, co najmniej 7-8-godzinny sen.

4. Zdrowa, zrównoważona dieta

Różnorodna dieta bogata w witaminy, składniki mineralne i błonnik wspiera układ odpornościowy. Spożywanie owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów oraz wysokiej jakości białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego pomaga organizmowi w produkcji przeciwciał.

Warto włączyć do jadłospisu produkty bogate w cynk (pestki dyni, orzechy, wołowina, ciecierzyca), witaminę A (marchew, słodkie ziemniaki, szpinak, jarmuż, dynia), witaminę D (tłuste ryby, np. łosoś czy makrela, jaja, wzbogacone produkty mleczne, w okresie zimowym warto rozważyć suplementację) i witaminę E (migdały, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, awokado, oliwa z oliwek), które mają korzystny wpływ na odporność.

5. Picie odpowiedniej ilości wody

Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i układu odpornościowego. Woda wspiera transport składników odżywczych i usuwa toksyny z organizmu.

Zaleca się picie co najmniej 1,5-2 litrów wody dziennie. Jeśli jesienią trudno o motywację do picia zimnej wody, można sięgnąć po ciepłe napary ziołowe, takie jak mięta, rumianek czy imbir, bez dodatku cukru. To doskonały sposób na nawodnienie i jednoczesne wsparcie odporności.

cytrynyfot. Cristina Anne Costello on Unsplash

6. Unikanie nadmiaru cukru

Nadmiar cukru w diecie może osłabić układ odpornościowy, gdyż podnosi poziom stanu zapalnego w organizmie i obniża zdolność białych krwinek do zwalczania infekcji. Warto ograniczyć spożycie przetworzonych produktów i napojów słodzonych na rzecz zdrowszych, takich jak owoce, orzechy i warzywa.

7. Probiotyki i zdrowe jelita

Zdrowe jelita to podstawa silnego układu odpornościowego. Probiotyki, obecne w produktach takich jak jogurty, kefiry czy kiszonki, pomagają utrzymać równowagę mikroflory jelitowej. Dzięki temu wspomagają produkcję komórek odpornościowych.

Regularne spożywanie produktów bogatych w probiotyki może znacząco wzmocnić naturalne mechanizmy obronne organizmu. Popularne są też suplementy probiotyczne, które mogą być pomocne, zwłaszcza po kuracjach antybiotykowych zaburzających naturalną florę jelitową lub w przypadku problemów trawiennych.

Warto jednak pamiętać, że najlepiej sięgać po probiotyki w naturalnej formie – z jedzeniem.

8. Redukcja stresu

Długotrwały stres osłabia odporność organizmu przez zwiększoną produkcję kortyzolu, hormonu stresu, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie komórek odpornościowych.

Aby przeciwdziałać skutkom stresu, warto włączyć do codziennego życia techniki relaksacyjne, takie jak medytacja, joga czy głębokie oddychanie. Regularna praktyka technik redukujących stres wspiera układ odpornościowy.

kapsułki na odpornośćfot. Leohoho on Unsplash

9. Suplementacja witaminy D

Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy słońca jest mniej. Niski poziom witaminy D zwiększa podatność na infekcje. Zalecana dzienna dawka witaminy D wynosi: 600-800 IU (15-20 µg) dla dorosłych, 800-1000 IU (20-25 µg) dla osób starszych.

Dobrym źródłem witaminy D są tłuste ryby, jaja i nabiał. W okresach niskiego nasłonecznienia warto rozważyć suplementację po konsultacji z lekarzem.

10. Odpowiednia higiena

Higiena osobista to jedno z najprostszych, ale skutecznych narzędzi w walce z infekcjami. Regularne mycie rąk, unikanie dotykania twarzy, a także dezynfekowanie często dotykanych powierzchni pomaga zapobiegać rozprzestrzenianiu się bakterii i wirusów.

Dbając o higienę, można znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania, zwłaszcza w sezonie grypowym.

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Marta Roszkowska
Marta Roszkowska

W naturze odnajduje nie tylko kojące widoki, feerie barw, bogactwo smaków i zapachów, czy dóbr wszelakich, ale przede wszystkim twórcze inspiracje. Skleja słowa i obrazy… pisząc, redagując, fotografując czy projektując. Od ponad 20 lat łączy obszary mediów tradycyjnych z nowymi, klasyczne dziennikarstwo z technologią. Obecnie z ogromną przyjemnością wykorzystuje swoje pasje i doświadczenie w pracy nad rozwojem internetowego wydania magazynu Natura...

Komentarze
chevron-down