2024-10-02
W sezonie jesienno-zimowym niektóre rośliny powinny być obowiązkowym składnikiem diety. Chronią bowiem organizm przed bakteriami i wirusami wywołującymi rozmaite infekcje oraz naturalnie stymulują układ odpornościowy do obrony.
1. Jeżówka purpurowa
Jeżówka purpurowa to nie tylko kochająca słońce bylina o pięknych kwiatach. W medycynie ludowej to roślina o cennych właściwościach leczniczych. Stymuluje procesy odpornościowe w organizmie, dlatego jest zalecana do stosowania profilaktycznego w okresie jesienno-zimowym i w pierwszych dniach infekcji, ale powinno to być krótkotrwałe. Najpopularniejszym preparatem jest po prostu herbata z jeżówki.
2. Chrzan
Chrzan działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i wykrztuśnie. Syrop ze świeżego, utartego korzenia chrzanu stosuje się w uciążliwym kaszlu, chronicznym katarze, także w przebiegu zapalenia zatok, a nawet przy zapaleniu oskrzeli. Profilaktyczne spożywanie chrzanu działa silnie bakteriobójczo na organizm, a związki roślinne w nim zawarte i witamina C chronią przed infekcjami. Chrzan uchodzi za naturalny antybiotyk.
fot. shutterstock
3. Róża dzika
Róża dzika to roślina, która ma działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Najlepsze efekty przynosi regularne picie naparu lub soku z owoców dzikiej róży, które są cennym źródłem witaminy C.
4. Bez czarny
Surowcem zielarskim czarnego bzu są głównie kwiaty i owoce. Działają napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Napar z kwiatów i odwar z owoców są zalecane zwłaszcza w nieżytach dróg oddechowych i przy przeziębianiach z gorączką. Preparaty z owoców świetnie wzmacniają odporność i pozwalają szybciej uporać się z infekcją.
fot. shutterstock
5. Imbir
Imbir uchodzi za jedną z roślin, która ma największy wpływ na wydolność układu odpornościowego. W niewielkim korzeniu kryje się ogromna moc, z której warto korzystać, by po prostu być zdrowym. Na wzmocnienie odporności zalecane jest stosowanie mieszanki imbiru, miodu i cytryny. Napar z imbiru ma właściwości rozgrzewające. Łagodzi objawy przeziębienia i zapalenia zatok.
6. Natka pietruszki
Natka pietruszki bywa niedoceniana. Tymczasem w tych zielonych listkach kryje się taka porcja witaminy C, która przygotowuje organizm na odparcie ataku wirusów. Już garść natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. W przypadku infekcji natka w diecie pomaga ją szybciej zwalczyć, ponieważ wzmacnia organizm.
fot. shutterstock
7. Czosnek
Czosnek, dzięki dużej zawartości allicyny, ma działanie głównie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Stosowany w codziennej diecie tworzy w organizmie niemal tarczę obronną przed infekcjami. Jego działanie potęguje zawartość witaminy C.
8. Maliny
Maliny znane są ze swoich właściwości napotnych i przeciwgorączkowych, ale regularne spożywanie owoców lub soku z malin to budowanie odporności na co dzień. W sezonie jesienno-zimowym warto po nie sięgać regularnie, by dostarczyć organizmowi witamin C i E oraz witamin z grupy B.
fot. shutterstock
9. Cebula
Cebula hamuje namnażanie bakterii w organizmie i działa przeciwwirusowo. Jest łagodniejsza niż czosnek, ale wykazuje podobne działanie. W celu poprawy odporności, najlepiej spożywać ją w postaci surowej jako dodatek np. do sałatek. Jeśli przytrafi się infekcja, nieocenionym domowym lekiem będzie syrop z cebuli, który rozrzedza śluz w drogach oddechowych i łagodzi kaszel.
10. Papryka czerwona
Papryka czerwona to skarbnica witaminy C wśród warzyw. Spożywana na surowo jako przekąska lub dodatek do sałatek wspiera układ odpornościowy i chroni organizm przed atakiem wirusów. Działa też przeciwzapalnie i ma korzystny wpływ na wzrok.