Zimą trzeba docieplić organizm, a najlepiej pomogą w tym przyprawy, które rozgrzeją od wewnątrz w chłodne dni. Warto je dodawać do różnych posiłków, a niektóre także do herbaty i sezonowych wypieków.
Właściwości przypraw nie mają sobie równych. To cenne wparcie w walce z różnymi dolegliwościami, dlatego zawsze warto mieć je pod ręką. Oto lista najlepszych przypraw rozgrzewających, które mają również inne cenne właściwości zdrowotne.
Sprawdzą się zatem nie tylko w jesienno-zimowe dni, gdy trzeba bardziej dbać o odporność i bronić się przed wychłodzeniem, ale także wtedy, gdy organizm nie domaga z innych powodów.
1. Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa to zimowa królowa w walce z drobnoustrojami, naturalny specyfik na problemy trawienne i afrodyzjak. Jej słodko-gorzki, nieco ostry smak nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego kulinarną przygodę z nią warto przeżywać spokojnie, dodając niewielkie ilości gałki muszkatołowej do zimowych dań i napojów.
Jako przyprawa rozgrzewająca sprawdzi się zwłaszcza w ciepłych napojach, m.in. w herbacie, kompocie, kakao czy grzanym winie. Warto jej szczyptę dodać także do dań obiadowych – sosów, mięs czy szpinaku. Już niewielka porcja świetnie wpływa na krążenie krwi i od razu robi się cieplej.
2. Goździki
Goździki znane są ze swoich właściwości przeciwbólowych, antyseptycznych i znieczulających. W medycynie ludowej żucie ich wskazane jest przy bólu gardła, zęba i łagodnych infekcjach, ponieważ doskonale walczą z bakteriami. Suszone goździki docieplą organizm.
Wystarczy zalać kilka wrzątkiem. Uzyskany w ten sposób rozgrzewający napar dodatkowo wpłynie korzystnie na procesy trawienne, zatem warto go pić nie tylko od święta.
fot. shutterstock
3. Kardamon
Kardamon można kupić w formie proszku lub nasion, które należy samodzielnie utłuc w moździerzu. Żucie nasion to naturalny sposób na odświeżenie oddechu. Jak większość przypraw korzennych, także kardamon ma właściwości rozgrzewające, co jest zasługą zawartych w nim olejków eterycznych.
Kardamon ma lekko słodki i piekący smak. Najlepiej wykorzystywać go do doprawiania dań z jabłkami, potraw mięsnych i kawy. Kawa z kardamonem ma nie tylko intrygujący smak, ale też rozgrzewa i przyspiesza metabolizm.
Z kolei popularny olejek z nasion kardamonu sprawdza się nie tylko do inhalacji przy infekcjach dróg oddechowych, ale również zewnętrznie – do rozgrzewającego masażu ciała.
4. Cynamon
Cynamon to przyprawa, która ma swoje stałe miejsce niemal w każdej kuchni. Oprócz właściwości rozgrzewających cynamon ma również silne właściwości antybakteryjne, zapobiega namnażaniu się bakterii i grzybów.
Sprawdza się jako wsparcie przy niestrawności, biegunkach i wymiotach. Warto go dodawać do jesiennych wypieków i napojów, m.in. do kawy i gorącej czekolady.
fot. Anju Ravindranath on Unsplash
5. Pieprz czarny
Pieprz czarny to klasyczna przyprawa rozgrzewająca, którą używamy na co dzień do doprawiania rozmaitych potraw. Zawarta w nim piperyna powoduje, że już szczypta przyspiesza krążenie krwi i powoduje, że robi się nam bardzo ciepło.
Oprócz tego pieprz czarny działa przeciwzapalnie, wpływa korzystnie na procesy trawienne i metabolizm, a nawet na poziom glukozy we krwi.
6. Chilli
Papryka chili to popularna przyprawa rozgrzewająca, znana również jako pieprz cayenne. Zawiera duże ilości kapsaicyny poprawiającej krążenie krwi, ale mogącej podrażniać błonę śluzową i skórę. Działa przeciwbólowo, pomaga oczyścić drogi oddechowe i podkręca metabolizm.
7. Imbir
Kto to spożywa imbir, ten rzadko czuje chłód. Wszystko dlatego, że dodaje on daniom charakterystycznej ostrości, która w mig rozgrzewa. Takie samo działanie wykazuje jako dodatek do herbaty lub w postaci czystego naparu. Co więcej, działa napotnie i przeciwzapalnie.
Sprawdzi się zarówno jako wsparcie dla wychłodzonego organizmu, jak i w infekcji oraz dolegliwościach bólowych, zwłaszcza reumatycznych.