Hydrolat różany jest produktem ubocznym destylacji olejku różanego za pomocą pary wodnej -  fot. Lauza Loistl/unsplash

Woda różana to naturalna woda kwiatowa, która nadaje się do spożycia. Dodatkowo skutecznie poprawia stan skóry i jest wykorzystywana do produkcji wielu kosmetyków. W obecnych czasach, kiedy społeczeństwa zaczynają mocno stawiać na życie w zgodzie z naturą, coraz bardziej doceniane są naturalne produkty. Przeczytaj, jakie właściwości posiada woda różana.  

Woda różana

Czym jest woda różana? To produkt, który powstaje na skutek destylacji płatków różanych z parą wodną. Wiele osób zastanawia się czy istnieje różnica pomiędzy wodą różaną a hydrolatem różanym? Otóż nie, to ten sam produkt, dwie nazwy tej samej substancji. Hydrolat różany jest produktem ubocznym destylacji olejku różanego właśnie za pomocą pary wodnej. 

Ten rodzaj wody został wynaleziony już w XI wieku, ale od czasów starożytności istniało przekonanie o cudownej mocy róż, które wzmacniają i uspokajają. Woda różana to nie tylko piękny zapach, ale przede wszystkim działanie prozdrowotne i idealny składnik produktów kosmetycznych. Do uzyskaniu hydrolatu potrzeba kilku odmian róży – damasceńskiej, francuskiej lub stulistnej. To proces, który wymaga wielu to kwiatów – 1 kg ekstraktu z róż wymaga przerobienia 5 ton kwiatów. Ze względu na ogromne właściwości wody różanej warto rozpoczynać taki proces.

Właściwości wody różanej

Woda różana jest źródłem witamin – prowitaminy A, B, C, E oraz flawonoidów (substancji antyoksydacyjnych). Posiada pH zbliżone do naturalnego odczynu skóry i tym samym ma na nią zbawienne działanie.

Główne właściwości wody różanej to:

  • przygotowuje skórę do wchłonięcia składników zawartych w kosmetykach, a zatem pełni funkcję naturalnego toniku do przemywania twarzy,
  • odświeża i skutecznie nawilża cerę, dzięki czemu sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej,
  • przywraca skórze prawidłowe pH,
  • zmniejsza objawy fotostarzenia poprzez ochronę skóry przed promieniami UV,
  • łagodzi zaczerwienia i świąd,
  • regeneruje skórę i stymuluje odnowę komórkową dzięki zawartej w niej witaminie A,
  • hamuje stany zapalne,
  • likwiduje przebarwienia i ujednolica kolor skóry, dzięki zawartej w wodzie różanej witaminie C, 
  • spłyca zmarszczki i skutecznie walczy z procesami starzenia skóry,
  • poprawia jędrność i napięcie skóry,
  • zmniejsza wpływ wolnych rodników, 
  • hamuje stres oksydacyjny, czyli stan zaburzonej równowagi między utleniaczami (wolnymi rodnikami) a przeciwutleniaczami (antyoksydantami),
  • wygładza i nabłyszcza włosy,
  • skutecznie łagodzi podrażnienia oczu (stosowana w postaci okładów),
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Wodę różaną można także pić. Gdzie kupić spożywczą wodę różaną? Najczęściej można ją dostać w drogeriach i aptekach, pojawia się też w wielu sklepach zielarskich, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. 

Woda różana do twarzy 

Największe zastosowanie woda różana ma w kosmetykach do twarzy.  Oto przykłady:

  • woda różana na twarz sprawdza się najlepiej w postaci toników. Skutecznie działa na oczyszczoną twarz i przygotowuje skórę do nałożenia odpowiedniego serum czy kremu, 
  • w drogeriach można kupić płyn micelarny z wodą różaną, który sprawia, iż twarz wydaje się bardziej rozświetlona, 
  • kosmetyczna woda różana występuje także w postaci mgiełki na twarz,
  • dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu woda ta jest częstym składnikiem kremów do cery dojrzałej,
  • woda różana na trądzik pojawia się w produktach antytrądzikowych do twarzy, ponieważ posiada silne działanie przeciwzapalne,
  • jest składnikiem produktów dla cer wrażliwych z uwagi na właściwości łagodzące,
  • wzmacnia włókna kolagenowe twarzy i wygładza zmarszczki, dzięki właściwościom przeciwstarzeniowym.

Jak zrobić wodę różaną? 

Wodę różaną można kupić, ale można też zrobić ją samodzielnie w domu. Jak zrobić wodę różaną z płatków róży? Oto najprostszy sposób: 

Przepis na wodę różaną 

Składniki:

  • kilka garści starannie oczyszczonych płatków róży,
  • bawełniana ściereczka lub gaza,
  • słoik,
  • woda destylowana.

Płatki róży położyć na dość dużej ściereczce bawełnianej lub gazie. Wszystko zawinąć w sakiewkę i zawiązać od góry, aby zapobiec wysypaniu płatków. Tak przygotowany pakunek umieścić w słoiku (szklanym) i zalać gorącą wodą destylowaną. Tak przygotowany słoik zakręcić i odstawić na 12 godzin. Następnie wyjąc opakowanie z płatkami, wycisnąć i przelać wodę do czystego naczynia. Przechowywać w lodówce, maksymalnie przez dwa tygodnie.

Płatki różane można także gotować przez 10 minut pod przykryciem w wodzie destylowanej, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Wodę przelać potem do butelki i także przechowywać w lodówce. Można dodać kilka kropel cytryny. 

Woda różana spożywcza 

Zastosowanie wody różanej nie ogranicza się tylko do sfery kosmetycznej. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, łagodzi wzdęcia i niestrawności. Z tych powodów popularna jest także woda różana do picia. Często wykorzystywana jest nie tylko samodzielnego wypicia, ale także jako dodatek do koktajli, sałatek, kompotów czy mleka. 

Naturalna woda różana może być także dodatkiem do herbaty lub miodu. Wśród przepisów z wodą różaną popularny jest indyjski napój lassi. 

Przepis na lassi na bazie domowej wody różanej

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki wody różanej,
  • mango lub kilka truskawek,
  • cukier (do smaku),
  • starta skórka limonki.

Truskawki lub mango zmiksować z wodą różaną. Do tak przygotowanego musu dodać jogurt naturalny i dokładnie razem wymieszać. Posypać skórką z limonki i dołożyć kilka kostek lodu. Napój jest gotowy do spożycia. 

Bibliografia:

  1. M. Kalemba – Drożdż, A. Cierniak „Wpływ róż na zdrowie – farmakologiczne i biochemiczne działanie ekstraktów z płatków Rosa rugosa i Rosa damascena”, Współczesne kierunki w medycynie prewencyjnej, Oficyna Wydawnicza AFM, Kraków 2013.
  2. B. Włudyka „Domowe sposoby na urodę (2)”, Aura 2011; 9: 34 – 35,
  3. A. Telichowska, J. Kobus-Cisowska, P. Szulc i inni „Zawartość polinefoli oraz aktywność przeciwutleniająca owoców wybranych gatunków dzikiej róży”, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, „Technika rolnicza, ogrodnicza, leśna”, 6/2019. 
share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Jolanta  Woźniak
Jolanta Woźniak

Ukończyła studia na Wydziale Prawa Uniwersytetu Łódzkiego. Od lat związana jest z tematyką spółdzielczości mieszkaniowej i spraw z zakresu procedury cywilnej. Regularnie współpracuje z kancelariami notarialnymi. Pasjonatka nie tylko prawnych zagadnień, ale także naturalnych kosmetyków i naturalngo dbania o skórę...

Komentarze
chevron-down