Olimp Gold-Vit® dla kobiet to kompozycja witamin i składników mineralnych, głównie w formie wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®, ułatwiająca pokrycie podstawowego zapotrzebowania organizmu kobiet na niezbędne mikroskładniki odżywcze. Formuła uzupełniona została o izoflawony sojowe, ekstrakt zielonej herbaty, kwas hialuronowy oraz diosminę, a także ekstrakt pieprzu czarnego Bioperine®. W preparacie zastosowano chelatowane minerały wyprodukowane przez lidera rynku surowców farmaceutycznych – amerykańską firmę Albion®, które są całkowicie bezpieczne w stosowaniu, nie podrażniają żołądka, a ponadto nie utrudniają wchłaniania innych minerałów.
• magnez, podobnie jak witamina B6, poprzez swój udział w redukcji zmęczenia i znużenia organizmu, sprzyjają jego witalności,
• cynk, podobnie jak miedź, selen czy witamina C pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
• niektóre witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w metabolizmie energetycznym, funkcjonowaniu układu nerwowego, krwiotwórczego (witamina B6, B12, kwas foliowy), procesach widzenia (witamina B2), zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia (witamina B2, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy),
• biotyna, podobnie jak witamina A i cynk, pomaga zachować zdrową skórę, • ekstrakt zielonej herbaty zwiększa metabolizm tłuszczów, co jest pomocne przy utrzymaniu pięknej figury, ma korzystny wpływ na pracę układu krwionośnego oraz poziom cukru we krwi, a także przyczynia się do ochrony organizmu przed oksydacyjnym uszkodzeniem komórek, spowalniając ich proces starzenia się,
• ekstrakt pieprzu czarnego wspomaga trawienie i wchłanianie składników odżywczych, dzięki czemu może zwiększać skuteczność innych ziołowych składników.
Dodatkowo posiada właściwości przeciwutleniające oraz stanowi wsparcie dla układu odpornościowego. Kwas hialuronowy to składnik strukturalny i funkcjonalny tkanki łącznej, naturalny biopolimer, substancja budująca macierz zewnątrzkomórkową skóry właściwej, posiadająca właściwości wiązania wody. Diosmina jest naturalnie występującym bioflawonoidem izolowanym z owoców cytrusowych. Dzięki procesowi mikronizacji zwiększa się efektywność wchłaniania substancji aktywnej.