kawałki czekolady na stolekawałki czekolady na stole
W Polsce Dzień Czekolady można świętować, aż trzy razy w roku / fot. Nature Zen on Unsplash

2024-04-10

Zbliża się jedno z najsłodszych świąt w roku. 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. Tego dnia możemy nie tylko zajadać się kakaowym smakołykiem, ale także wykorzystać go w codziennej pielęgnacji. Czekolada ma mnóstwo właściwości, które korzystnie wpływają na ciało, umysł oraz urodę. Świętujmy zatem bez wyrzutów sumienia.

Kochamy czekoladę i świętujemy jej dzień

Polacy kochają czekoladę. Każdego roku zjadamy jej prawie 6 kilogramów na osobę. To plasuje nas w czołówce miłośników słodyczy. Więcej spożywają jedynie Niemcy, Brytyjczycy i Bułgarzy. 

Polska zajmuje również czwarte miejsce pod względem eksportu wyrobów czekoladowych. Wyprzedzają nas Niemcy, Belgia i Włochy. Rocznie wysyłamy za granicę prawie 300 tys. ton. 

Przodujemy także w światowej produkcji, ustępując miejsca Niemcom, Włochom, Francuzom i Holendrom. W kraju nad Wisłą czekolada jest na tyle ważna, że jej święto wypada trzy razy w roku. 

12 kwietnia obchodzimy rodzimy Dzień Czekolady. 7 lipca wypada Światowy Dzień Czekolady. Data nie jest przypadkowa, ponieważ ma związek ze sprowadzeniem kakao do Europy. 

Z kolei Narodowe Stowarzyszenie Amerykańskich Cukierników ustanowiło 13 września Międzynarodowym Dniem Czekolady, by uhonorować urodziny największego producenta słodyczy w Ameryce.

tabliczka czekoladyCzekolada gorzka, czy mleczna, zawsze pobudza i koi nasze zmysły / fot. Pranjall Kumar on Unsplash

Właściwości czekolady, czyli nie tylko walory smakowe

Powodów do świętowania aż trzy razy w roku nie brakuje. Czekolada ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. 

Zawiera antyoksydanty, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, będącymi przyczyną przedwczesnego starzenia się skóry oraz chorób nowotworowych. 

W czekoladzie znajdziemy także flawonoidy, które korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz chronią skórę przez promieniowaniem UV. To nie wszystko. 

Słodycze wyprodukowane z miazgi kakaowej mają pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową oraz na układ nerwowy, wspomagają pamięć i koncentrację. Dodatkowo sprawiają, że organizm zaczyna wydzielać endorfiny, nazywane hormonami szczęścia. 

Korzyści wynikających ze spożywania czekolady nie brakuje. Niestety, trzeba zachować umiar z uwagi na wysoką kaloryczność – stugramowa tabliczka to około 500-600 kcal.

Czekolada a pielęgnacja ciała

W przypadku pielęgnacji ciała nie musimy się ograniczać. Możemy korzystać z dobrodziejstw czekolady bez obawy o dodatkowe kilogramy. 

Do produkcji kosmetyków wykorzystuje się masło kakaowe, które zawiera dużą ilość biopierwiastków, takich jak miedź, żelazo i magnez, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania skóry. 

W tłuszczu kakaowym występują ponadto polifenole, które spowalniają procesy starzenia się skóry. To wszystko sprawia, że kremy, balsamy, lotiony czy olejki z masłem kakaowym świetnie natłuszczają, nawilżają, uelastyczniają i zmiękczają naskórek, a dodatkowo chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Kakao zawiera także kofeinę, która stymuluje lipolizę, co sprawia, że jest wykorzystywane przez producentów kosmetyków na cellulit. 

Tłuszcz kakaowy jest także składnikiem odżywek, szamponów i innych preparatów do włosów – dzięki niemu pasma stają się miękkie, gładkie i błyszczące. Nie bez znaczenia jest także wyjątkowy aromat czekoladowych kosmetyków, który koi nasze zmysły.

gorąca czekolada w płynieNie tylko tabliczka, ale i gorąca czekolada w płynie jest dobrym wyborem na celebrowanie Dnia Czekolady / American Heritage Chocolate fot. on Unsplash

Czekoladowy make-up

Czekolada sprawdzi się także idealnie w codziennym makijażu. Brązy nigdy nie wychodzą z mody, a hitem ostatnim lat jest czekoladowy make-up. 

Generalnie w makijażu obowiązuje zasada, że kolory powinno się dobierać do karnacji, oprawy oczu, koloru włosów oraz pory roku. 

Wiosną i latem zaleca się wybierać delikatne, pastelowe kolory, a jesienią i zimą ciemniejsze, bardziej wyraziste. 

Od tej reguły jest jednak wyjątek – makijaż w kolorach brązu, który pasuje do każdego odcienia skóry, tęczówki i włosów, niezależnie od pory dnia i roku. 12 kwietnia pozwólmy sobie na czekoladową rozpustę.

share-icon Podziel się artykułem ze znajomymi
Marta Roszkowska
Marta Roszkowska

W naturze odnajduje nie tylko kojące widoki, feerie barw, bogactwo smaków i zapachów, czy dóbr wszelakich, ale przede wszystkim twórcze inspiracje. Skleja słowa i obrazy… pisząc, redagując, fotografując czy projektując. Od ponad 20 lat łączy obszary mediów tradycyjnych z nowymi, klasyczne dziennikarstwo z technologią. Obecnie z ogromną przyjemnością wykorzystuje swoje pasje i doświadczenie w pracy nad rozwojem internetowego wydania magazynu Natura...

Komentarze
chevron-down